Overslaan naar inhoud

Eenmanszaken omarmen: een nieuwe horizon voor accountantskantoren

Naar aanleiding van een leuke reeks die ik samen met Giel Thomas doe sinds vorig jaar, wilde ik wel eens graag het inzicht over éénmanszaken scherp stellen. Nogmaals bedankt aan Liantis en Dexxter om me mee op sleeptouw te nemen!


Eenmanszaken omarmen: een nieuwe horizon voor accountantskantoren!


De accountancywereld staat voor een uitdaging: de explosieve groei van eenmanszaken. Deze kleine ondernemingen, vaak met beperkte middelen, vragen veel aandacht en zijn niet altijd even winstgevend. Toch vormen ze de fundering en leerschool voor de nieuwe generatie ondernemers!


Veel accountantskantoren aarzelen om hen te bedienen, vaak terecht vanuit een puur statistisch perspectief.


Kijk bijvoorbeeld naar bijberoepen: 5 jaar na opstart zijn van elke 10 starters er nog 4 actief als bijberoep, 4 gestopt en 2 omgevormd naar een hoofdberoep. Na 10 jaar blijven er slechts 3 over als bijberoep, zijn er 5 gestopt en nog steeds 2 geëvolueerd naar een hoofdberoep. Dit zijn cijfers van 2013-2023. Hoewel de statistieken vandaag de dag beter zijn (zo'n 30% zou naar een hoofdberoep kunnen evolueren), blijft het een risicovolle groep.


Toch ligt hier een kans!


Eenmanszaken hebben behoefte aan professionele ondersteuning, maar dan wel op maat en tegen een betaalbare prijs. Door de dienstverlening aan te passen, kunnen accountantskantoren deze groeiende markt aanboren en een waardevolle partner worden. Bovendien geeft het servicen van eenmanszaken voldoening door de maatschappelijke bijdrage die we leveren!


Digitalisering is hierbij essentieel, zowel voor de accountant als de ondernemer. Software kan repetitieve taken zoals periodieke verwerking, BTW-aangiftes, voorbereiding van de personenbelasting en sociale bijdragen automatiseren.


Dit zorgt voor efficiënter werken en meer tijd voor advies, fiscale optimalisatie en begeleiding van de ondernemer.


Naast software is een hyper transparant businessmodel cruciaal. Een vaste prijslijst met duidelijke tarieven voor terugkerende taken en eenmalige diensten schept vertrouwen en voorkomt verrassingen.


Maar digitalisering en een aangepast businessmodel zijn niet genoeg.

Persoonlijk contact blijft de essentie.


Accountants moeten de ondernemer écht leren kennen en diepgaand adviseren over financiële planning, investeringen en groei in hun ondernemerstraject.


Door eenmanszaken op een nieuwe manier te omarmen, kunnen accountantskantoren hun klantenportefeuille diversifiëren, hun expertise verbreden en een duurzame toekomst voor hun kantoor bouwen.


In mijn kleine opinie ligt de sleutel tot succes in een combinatie van digitalisering, transparantie en genoeg liefde voor de klant!